Ny bok om skärgårdens pärla Ängsö

På Ängsö finner man friden och harmonin. Här njuter man av blomsterprakten i lugn och ro. Ängsö är ett unikt stycke svensk natur, ett bevarat Gammelsverige. Ängar, hagar och gammal odlingsmark samsas med klipphällar, leende lövskog och vresig tallskog.

Det är snart ett sekel sedan Ängsö, även kallad Roslagens pärla, blev Europas första nationalpark. Nu finns även boken som tar med läsaren på ett strövtåg över ön, i en naturskildring utöver det vanliga. Den 12 juni utgavs boken Ängsö – nationalpark i Roslagen.

Med botanikern, fotografen och författaren Klas-Rune Johansson som kunnig ciceron bjuds här läsaren på magnifika fotografier och författarens livfulla och underhållande texter. Årstidernas växlingar, dygnets alla faser, djurliv och växter på ön – allt ryms i boken om Ängsö!

Fakta om författaren och fotografen

Klas-Rune Johansson, bokens författare och fotograf. Medlem i Naturfotograferna/N, botanist och skribent med särskild inriktning på kust och skärgård. Han har skrivit och fotograferat ett tiotal böcker inom området, bland annat Skärgårdens djurliv och Skärgårdsvår samt böckerna i Naturvårdsverkets nationalparksserie; Stenshuvud – nationalparken på Österlen och Gotska Sandön – nationalpark i Östersjön.

Faktaruta om Ängsö nationalpark

Nationalparken ligger i Norrtälje kommun, öster om Bergshamra i Roslagens innerskärgård och är 195 hektar stor. Ängsöskogen är en av skärgårdens finaste naturskogar. Stigarna på ön är lättvandrade och guidning kan ordnas genom öns tillsynsman. Större delen av ön är handikappvänlig.

Ängsö är även ett populärt mål för fritidsseglare. De kan antingen angöra i någon av de bra naturhamnarna på öns norra del vid Svartviken och Norrviken, eller vid bryggan på Hemudden längst i söder. De icke-båtburna når enkelt ön med Blidösundsbolagets båtar.

Bilder

Högupplösta bilder kan laddas ned via www.hilmasforlag.se under länken Press.

Frågor

Undrar du över något eller vill göra en intervju är du välkommen att ringa:
Klas-Rune Johansson, tel 0176-412 34
Tomas Löckert, förläggare Hilmas Förlag 08-20 08 58

Webbdesign: IdéoLuck